Vereniging Hendrick de Keyser

Eenmaal verworven panden woren nooit meer afgestaan.

Doelstelling

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur.

Vereniging Hendrick de Keyser werd in 1918 opgericht door enkele Amsterdammers onder leiding van de wijnkoopman Jacobus Boelen. In een tijd van economische bloei constateerden de oprichters dat sloop, nieuwbouw en verpaupering het beeld van de Nederlandse dorpen en steden ernstig aantastten.

Activiteiten, kennis

De Vereniging verwerft panden en restaureert en verhuurt ze vervolgens. Eenmaal verworven panden worden nooit meer afgestaan. 

Gebouwen die door 'Hendrick de Keyser' onder de hoede worden genomen moeten voldoen aan strenge eisen. Het moeten sprekende voorbeelden zijn van de architectuur of wooncultuur van een bepaalde periode.

De geschiedenis moet niet alleenaan de buitenzijde van de gebouwen afleesbaar zijn, maar ook van binnen. Veel aandacht gaat daarom uit naar de bouwhistorische constructies en de kwaliteit van het interieur.

De collectie, die gemiddeld met vijf tot tien gebouwen per jaar groeit, omvate in 2021 ruim 430 panden en complexen, verspreid over 113 plaatsen in Nederland. De gebouwen blijven behouden door ze te gebruiken. Veel van de panden worden verhuurd als woonhuis of als bedrijfspand. 

Meer informatie of contact:

Vereniging Hendrick de Keyser

http://hendrickdekeyser.nl