Rotterdam is opgebouwd uit een groot aantal dorpen. Daarover verscheen het boek De Dorpen van Rotterdam. Maar soms is een dorp ook geheel verdwenen, zoals het dorp Blankenburg. (Bron: YouTube - reportage TV Rijnmond)

Rotterdam, een stad van vele dorpen

Maak kennis met de dorpen in de stad

Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in de Rotte en ontstond in een tijd dat er nog sprake was van een leeg landschap waarin langzaam maar zeker structuur werd aangebracht. Enerzijds door menselijk ingrijpen anderzijds door natuurlijke omstandigheden, zoals overstromingen en klimaatverandering. Vanuit kleine nederzettingen werd het land bewerkt, rivieren bedijkt, nieuw land ingepolderd en wegen aangelegd. Door de eeuwen heen ontstonden zo dorpen en ambachten, die door de groei van de stad en zijn bevolking langzaam maar zeker werden opgeslokt en door annexatie onderdeel zijn geworden van de stad zoals we die nu kennen; Rotterdam, een stad van vele dorpen. We stellen ze graag aan u voor.

ROTTERDAMNOORD

Noord

Annexatie (deels): 1904

Hoek v Holland

Annexatie: 1914

Hillegersberg

Annexatie: 1941

ROTTERDAMOMMOORD

Ommoord

Annexatie (deels): 1941

ROTTERDAMALEXANDER

Pr. Alexanderpolder

Annexatie (deels): 1941

De oorspronkelijke eigenaren binnen de gebieden

Link naar HISGIS

Binnen de website HISGIS zijn in de basislaag voor Rotterdam alle kadastrale gemeenten opgenomen die binnen de gemeentegrenzen van het huidige Rotterdam liggen. Het gaat om de onderstaande kadastrale gemeenten: Charlois, Delfshaven, Hillegersberg, Hoogvliet, IJsselmonde, Katendrecht, Kralingen, Overschie, Rotterdam, Pernis, Schiebroek.