Een korte geschiedenis van Noord

Buiten de brandgrens... veel ouds van voor 1940 bleef behouden

 Het ontstaan...

Rotterdam Noord bestaat uit de wijken Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier, Oude Noorden, Agniesebuurt en Provenierswijk.

Rond het jaar 1400 is er in dit gebied al sprake van bebouwing en bedrijvigheid. De meeste fraaie singels zijn in 1854 aangelegd ingevolge het tweede Waterproject van stadsarchitect W.N. Rose.

Rotterdam Noord is mooi gelegen tussen Diergaarde Blijdorp, Roel Langerakpark met uitzicht op de Van Nellefabriek, Vroesenpark, Noorderkanaal, de Rotte, Pompenburg en het spoorwegtracé van het Centraal Station. Dichtbij Rotterdam Centrum, de uitvalswegen, station Noord en het vliegveld Rotterdam The Hague Airport.

In 1872, midden tussen de weilanden en ver van de stad, verrees aan de Noordsingel de eerste cellulaire gevangenis van Nederland. Het gerechtsgebouw is daar gebouwd in 1898. Rond 1900 werd de uitbreiding van de stad een feit en bouwde men veel huizen rond het stadshart. 

De bouw rond 1900 vond plaats om de vele werkers, die van het platteland naar de stad trokken, onderdak te verschaffen. Deze bebouwing is er tot op de dag van vandaag. Vandaag de dag is Noord een populaire woon- en verblijfplaats. Er zijn tal van horeca-gelegenheden, hotels en B&B's.