Een korte geschiedenis van Noord

Buiten de brandgrens... veel ouds bleef behouden

 Het ontstaan...

Rotterdam Noord, bestaande uit de wijken Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier, Oude Noorden, Agniesebuurt en Provenierswijk.

Mooi gelegen tussen Diergaarde Blijdorp, Roel Langerakpark met uitzicht op de Van Nellefabriek, Vroesenpark, Noorderkanaal, de Rotte, Pompenburg en het spoorwegtracé van het Centraal Station.
Dichtbij Rotterdam Centrum, de uitvalswegen, station Noord en het Vliegveld Zestienhoven. (Rotterdam The Hague Airport)

Rond het jaar 1400 is er in dit gebied al sprake van bebouwing en bedrijvigheid. De meeste fraaie singels zijn in 1854 aangelegd ingevolge het tweede Waterproject van stadsarchitect W.N. Rose. In 1872, midden tussen de weilanden en ver van de stad, verrees aan de Noordsingel de eerste cellulaire gevangenis van Nederland. Het gerechtsgebouw is van 1898.

Rond 1900 werd de uitbreiding van de stad een feit en bouwde men enorm veel huizen rond het stadshart. Dit om de vele werkers, die van het platteland naar de stad trokken, onderdak te verschaffen. Deze bebouwing is tot op de dag van vandaag te bewonderen en een wandeling door de wijk is dan ook ten zeerste aan te bevelen.

Dus laat u dit stukje stadshistorie niet ontnemen en ga op verkenning, Het is zeker de moeite waard. Mocht onderweg trek en dorst krijgen in het Oude Noorden en de Provenierswijk zijn tal van gelegenheden te vinden waar het goed toeven is.
Ook zijn er vele hotels en B&B's in Noord, zodat een verblijf eenvoudig kan worden verlengd.