Een korte geschiedenis van Rotterdam Centrum

Van vissersdorp aan een rivier tot een moderne wereldstad die zich telkens wist te vernieuwen

 Het ontstaan...

Door de eeuwen heen heeft Rotterdam zich vernieuwd. Vanaf het moment dat de oorspronkelijke stadsdriehoek uit zijn voegen barstte, besloot men tot stadsuitbreiding in de omliggende polders. Toen ook die polderstad weer verkrotte saneerde en vernieuwde men opnieuw en maakte de omliggende dorpen tot onderdeel van de stad. Zelfs nadat het hart werd ontnomen.

Het centrum laat zien wat de veerkracht van deze stad is. Rotterdam verwierf Stadsrechten in 1340. Nadat het bombardement van 14 mei 1940 de eeuwenoude binnenstad grotendeels verwoestte, werd de wederopbouw onder centrale regie ter hand genomen. Het moest een moderne stad worden.

Hoewel er veel discussie is geweest over de aanpak, waarbij ook na de oorlog nog veel monumenten moesten wijken voor de ambitie van wederopbouw en stadsvernieuwing, is nu in het Centrum na vele jaren het oude hart vervangen door een nieuw. Rotterdam is hiermee de enige grote stad in Nederland die pas echt (weer) is ontstaan in de 20e eeuw. Met trots hebben de Rotterdammers keer op keer de eerste, de hoogste, de grootste gebouwen neergezet. Van het Witte Huis tot aan de Zalmtoren.