Een korte geschiedenis van Rotterdam Centrum

Van vissersdorp aan de rivier tot een zich telkens vernieuwende moderne wereldstad 

 Het ontstaan...

Rotterdam is ontstaan als vissersdorp en stapelplaats. Vanaf het moment dat de zich ontwikkelde stadsdriehoek uit zijn voegen barstte, werd besloten tot stadsuitbreiding in de omliggende polders. Toen ook die polderstad weer verkrotte, saneerde en vernieuwde men opnieuw en maakte de omliggende dorpen tot onderdeel van de stad. Zelfs nadat in 1940 het hart werd ontnomen.

Toen ook die polderstad weer verkrotte, saneerde en vernieuwde men opnieuw en maakte de omliggende dorpen tot onderdeel van de stad. Zelfs nadat in 1940 het hart werd ontnomen.

 Rotterdam verwierf Stadsrechten in 1340. Nadat het bombardement van 14 mei 1940 de eeuwenoude binnenstad grotendeels verwoestte, werd de wederopbouw onder centrale regie ter hand genomen. Het moest een moderne stad worden. Het centrum laat zien wat de veerkracht van de stad is.

Hoewel er veel discussie is geweest over de aanpak, waarbij ook na de oorlog nog veel monumenten moesten wijken voor de ambitie van wederopbouw en stadsvernieuwing, is nu in het centrum na vele jaren het oude hart vervangen door een nieuw. Rotterdam is hiermee de enige grote stad in Nederland die pas echt (weer) is ontstaan in de 20e eeuw. Met trots hebben de Rotterdammers keer op keer de eerste, de hoogste, de grootste gebouwen neergezet. Van het Witte Huis tot aan de Zalmtoren.